De Amerikaanse Amberboom (liquidambar styraciflua)

Een boom die alleen al om zijn blad speciale aandacht vraagt.

De Amberboom (Liquidambar Styraciflua) en hier spreken we over de Amerikaanse Amberboom is te bewonderen in het Arboretum van Tervuren in de groepen 16,17,19 en 20.

Te vinden aan de Oostkust van de Verenigde Staten en dit van noord tot zuid (gematigde zone) maakt deze boom deel uit van de tot verbeelding sprekende ‘Indian Summer'… (al is deze niet kenmerkend voor New England ). In hun natuurlijk verspreidingsgebied bereiken ze een hoogte van 35 tot 40 meter.

Natuurlijk verspreidingsgebied van de Amerikaanse Amberboom.
Bij een dichte beplanting beginnen zich maar takken te ontwikkelen op een te grote hoogte om ze te kunnen bekijken. Als de boom ruimte om zich heeft, is zijn takkengestel lager, breder en dus veel gemakkelijker om hem te aanschouwen, een lust dus voor het menselijk oog …

In het Arboretum, aan de rand van de groep 20 (Noord-Carolina), zal minstens één exemplaar je aandacht trekken. Hierbij wat foto's die dit alleen maar kunnen bevestigen.

Het zijn de Spanjaarden die deze boom hebben geidentificeerd rond 1528 te Florida (streek van St. Augustine). In de 17de eeuw wordt de Amerikaanse Amberboom ingevoerd in Europa.

Een legende vertelt ons dat in Amerika zijn sap gebruikt werd bij het vervaardigen van de eerste kauwgoms. Vandaar dat hij er de naam "Sweetgum" draagt. Variëteiten zijn te vinden in China en Turkije.

Het exemplaar in groep 20 te Tervuren is verre van ‘groot' maar wel groots door zijn verrukkelijke verkleuring van zijn bladeren tijdens de herfstperiode. Een wondermooie boom.

liquidambar styraciflua


Naar het geleid bezoek - Naar de onthaalpagina
Het prachtige blad van de Amberboom.