De ligging van het Arboretum
Bereikbaarheid

 

 

Plaats en toegang

 

•  De ligging van het Arboretum

Het Arboretum van Tervuren is gelegen op de grens van Tervuren en Overijse. Een 15 kilometer ten zuidoosten van Brussel, de hoofdstad van België. De toegang tot het Arboretum kan te Tervuren of vanuit Jezus-Eik, een gehucht van Overijse en vooral bekend bij de ‘Brusselaars' om zijn boterhammen met platte kaas vergezeld met een stevig glas geuze bier.

Het Arboretum, tesamen met het park van Tervuren en zijn prachtig Koninklijk museum voor Midden-Afrika maken deel uit van de Koninklijke Schenking gedaan door Leopold II aan de Belgische staat.

Het Kapucijnenbos waarin het Arboretum van Tervuren werd aangelegd, ligt tussen het Zoniënwoud en het park van Tervuren.

 

•  Bereikbaarheid

 

Algemeen:

Spijtig, maar de wagen blijft het gemakkelijkste vervoermiddel tot het Arboretum.

Nochtans zou er aan de fiets gedacht worden. De streek is prachtig, ideaal om aan wielertoerisme te doen. Maar eens aangekomen om het Arboretum te bezoeken is er spijtig genoeg niets anders voorhanden om je fiets veilig te bergen, dan deze aan een ketting te leggen rondom een boom midden in het bos en dit is zeker niet aangewezen !

Als je tijd en zin hebt, kan het openbaar vervoer een interessant alternatief zijn.

 

Met de wagen:

 

Tervuren is bereikbaar via de ring RO, afrit N3, Tervuren – Leuven. Na 3 kilometer, rechts nemen, richting Tervuren centrum en de wegwijzers volgen met <<Arboretum>> (wit op bruine achtergrond).

Toeristische wegwijzers : Arboretum van Tervuren

Vanaf de E40, komende van Leuven of Luik (Liège), neem je de afrit Bertem – Tervuren N3 tot in Tervuren. Aan het grote rondpunt, de Tervurenlaan volgen richting Brussel en links afslaan na de tweede lichten. Vervolgens volstaat het de wegwijzers te volgen met <<Arboretum>> (wit op bruine achtergrond).

De hoofdingang naar de groepen bomen van de Nieuwe wereld bevindt zich Vlaktedreef, een verlenging van de Jezus-Eiklaan (met parking voor voertuigen).

Om de collectie bomen te bewonderen betreffende de Oude wereld, ga je best tot de ingang aan de Ringlaan dat je ook toelaat om de bronnen van de Voer te ontdekken (mogelijkheid tot parkeren aan het sportcomplex van Diependal). Voor info, Tervuren ontleent zijn naam aan de Voer, een zijriviertje van de Dijle.

 

Al de toegangen tot het Arboretum zijn similair. Hier de toegang via de Vlaktedreef, gelegen tussen Tervuren en Jezus-Eik

 

De Sneppenlaan geeft een noordoostelijke toegang tot het Arboretum maar met weinig plaats voor het achterlaten van je wagen. Je kan het Arboretum binnenwandelen op het einde van de Eikestraat met als voordeel dat je midden tussen de twee ‘werelden' staat. Vergeet niet het plan af te drukken, want de ingang via de Sneppenlaan of de Eikestraat is niet eenvoudig om te vinden.

 

 

Jezus-Eik (Notre-Dame au Bois) kan je bereiken via de E411 Brussel-Namen en de eerste afrit nemen ”Overijse – Jezus-Eik” of via de N4 Brussel-Overijse-Namen.

Toegang alleen via de Capucijnendreef, de zuidwestelijke toegang tot het domein. Volg de toeristische pijlen (wit op bruine achtergrond) vanaf de kerk van Jezus-Eik.

Soms is het zoeken om een parkeerplaats te vinden, omwille van het toeristish karakter van Jezus-Eik. Daarbij hoeft ook gezegd dat er geen mogelijkheid is om tot aan de Vlaktedreef of ander startpunt te rijden daar deze dreef alleen éénrichtingsverkeer toelaat vanuit Tervuren naar Jezus-Eik en niet omgekeerd!

Boven
Terug
Beneden

 

Het openbaar vervoer:

 

Het dorp van Tervuren heeft volgens mij de mooiste tramverbinding met de hoofdstad, namelijk lijn 44. Op een zonnige zomerse zondag kan je de rit maken aan boord van een oud tramstel van begin 20ste eeuw. Voor meer inlichtingen surf je best naar de site van het Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel : http://www.trammuseumbrussels.be.

Tervuren is ook bereikbaar met bussen van << De Lijn >> : 315 en 317 (Kraainem - Tervuren - Leuven), en vanaf 1 maart 2004 met 2 nieuwe verbindingen, de lijn 410 (Expresslijn Brussel Noord - Tervuren - Leuven) en de lijn 830 (Groenendaal - Zaventem).

Het dorp Jezus-Eik wordt bediend met bussen van << De Lijn >> en << TEC >>. De bushalte even voorbij de kerk ligt vlakbij de ingang van het bos. Deze toegang is dus de eenvoudigste.

De Lijn:

341
Waver - Etterbeek
343
Maleizen - Overijse
344
Hamme-Mille - Brussel
345
Waver - Brussel
348
Ter Hulpen - Etterbeek
349
Ottenburg - Etterbeek

 

 

 

 

TEC:

De lijn E : Brussel – Waver – Eghezée

 

Met de fiets:

Het moet gezegd, met de fiets geniet je ten volle van de omgeving rondom het Arboretum. Op de baan of langs wegen en verharde paden in het Zoniënwoud, het blijft voor velen ‘het' vervoermiddel bij uitstek. Het laat je toe even halt te houden om de natuur in al zijn pracht en glorie te bewonderen.

Ga even kijken op : http://www.vlaamsbrabant.be/ontspannen ,rubriek toerisme>fietsen

De paddestoelen van de ‘fietsroutes' : doeltreffende wegwijzering
Eén van de zeldzame fietstoegangen tot het Arboretum : de ingang van de Droge Vijverdreef, op het einde van de Eikestraat

De paddestoelen van de ‘fietsroutes' : doeltreffende wegwijzering

Eén van de zeldzame fietstoegangen tot het Arboretum : de ingang van de Droge Vijverdreef, op het einde van de Eikestraat

 

Vergeet niet dat binnen het Arboretum de toegang voor fietsers zeer beperkt is. Twee hoofdwegen zijn toegelaten voor de tweewielers, die ongeveer overeenkomen met de ‘'Kapucijnendreef'' (de zuidwest-noordoost as) en de Droge Vijverdreef die de Kapucijnendreef met de ingang aan de Eikestraat verbindt. Deze twee wegen bieden maar een beperkt overzicht betreffende het park. Het is streng verboden deze twee wegen te verlaten om met de fiets het Arboretum beter te verkennen.

Sommige wegen die aan de grens van het Arboretum liggen, lonen de moeite om met de fiets te ontdekken. Klik even op ‘ Rondom het Arboretum'. Een interessant initiatief: Het Groen Netwerk Brussel – Tervuren van het Brussels Gewest. Voor verdere inlichtingen ...

 

Te voet:

 

Het is dus te voet dat het Arboretum best wordt bezocht. De wegen en paden zijn er talrijk. Een raad, verlaat af en toe het pad om over een grasvlakte te wandelen en zo nog meer te genieten van al die weelde rondom u. Er zijn een heel wat wandelgidsen (Zoniënwoud, Dijleland, enz ..) waarin het Arboretum is opgenomen. Je vindt er namelijk op de website van de provincie Vlaams Brabant, in de rubriek ‘'toerisme>wandelen''.

Nog eenvoudiger, de prachtige website http://zonienwoud.be biedt informatie betreffende enkele wandelingen rondom het Arboretum, maar ook over de ‘'GR512 Vlaams Brabant'' (Diest-Geraardsbergen) die dwars door het park loopt, topogids hier beschikbaar.

 

Winterzon op enkele Tsugatakken

Boven

Inleiding - Kennismaking - Geleid bezoek - Fotogalerij - Rondom het Arboretum -Afdrukbaar plan -

Gastenboek - Nuttige links - Contact - News