Geleid bezoek

  • Het "Geografisch" Arboretum?

Een bezoek aan het Arboretum wordt vlug een unieke beleving, een wandeling in een prachtig wereldbos.

We spreken hier van een Geografisch Arboretum omdat de boomgroepen aangeplant zijn, rekening houdend met hun geografische oorsprong en niet zoals in andere arboreta, per soort.

Het bos is dus opgedeeld in verschillende ‘bossen’. Op elk perceel kan je een boomgroep ontdekken die een bepaalde regio op de wereldkaart voorstelt. Al wandelend maak je dus een figuurlijke wereldreis van Californië tot Alsaska met een sprong over het Andesgebergte.

Buiten het feit dat een dergelijke aanplanting een heel apart beeld geeft, wordt dit nog versterkt door het feit dat elk bos zijn eigen weg gaat leiden. De bomen en heesters groeien in een meer ‘vertrouwde’ omgeving. Zo behoudt elke boom meer van zijn eigenheid, lang met een prachtige kruin of geeft hij schaduw aan een heester...

 

  • Wegen, paden en open plekken...

De verschillende percelen zijn vaak omgeven of onderling gescheiden door paden en open plaatsen waar het licht prachtig zijn gang kan gaan. Fotoamateurs zijn bij deze gewaarschuwd. Vergeet jullie apparaat niet!


Een zeer, soms te discrete aanduiding laat u toe het nummer van het perceel waarlangs u wandelt te herkennen. Dit nummer verwijst naar het plan. Zonder deze kaart zal u zich op geen enkele manier kunnen identificeren met het bos van een regio die u aan het bezoeken bent. Vergeet dus niet het plan af te drukken, te vinden op deze site.

un balisage trop discret

 

plusieurs étangs parsèment les clairières

De pracht en weelde van dit Arboretum komen nog meer tot uiting als je de paden verlaat om door de open grasvlakte tussen de groepen bomen te wandelen. Kleine en grote vijvers verbonden met een beekje, omgeven door hoog gras maken van deze plek een prachtig natuurlandschap. Als je zin hebt dit alles te ontdekken en dus de paden te verlaten, een ‘must' als je het mij vraagt, is het best om je van aangepast schoeisel te voorzien, daar het er op sommige plaatsen vochtig kan zijn.

 

Een gewoon bezoek aan het Arboretum is perfect mogelijk door zijn brede paden en wegen die toegankelijk zijn voor idereen (kinderwagens, buggies, rolstoelen, enz.). De mooiste ingang is zonder twijfel ‘' De koninklijke Wandeling'', die kronkelt doorheen het park. Wat verder heb ik het over twee routes die specifiek aangepast zijn aan je mobiliteit. De meeste wegen en paden zijn uitsluitend bestemd voor voetgangers. Daar het park een heleboel coniferen en andere bladhoudende exemplaren bezit, kan het in al zijn pracht het hele jaar door bezocht worden.

Arboretum de Tervuren: la promenade royale
Arboretum de Tervuren: féerie de la promenade royale
Arboretum de Tervuren: invitation à la rêverie...

De Koninklijke Wandeling

 

  • De groepen (percelen, regio's, ...)

Het Arboretum hergroepeert en dit gekenmerkt door één of meer welbepaalde houtsoorten een collectie bomen en heesters van het Noordelijk halfrond (gematigde klimaatstreek) van veertig verschillende regio's. De eerste twintig gewijd aan de Nieuwe Wereld (VS en Canada met als uitzondering de Apeboom of Araucaria Imbricata uit Zuid-Amerika), de andere helft gewijd aan de oude Wereld (Europa, Azië en Noord-Afrika).

Deze collectie bomen zijn genummerd en soms nog ondergebracht in secties (a,b,c,d). Deze alfabetische onderverdeling heeft betrekking tot subregio's met bomen van gelijkaardige oorsprong (vb: 28 a,b,c : Corsica, Basses-Cévennes, Calabrië), of heeft het te maken met bomen uit éénzelfde regio maar op verschillende hoogten terug te vinden (vb: groep 6, Kustgebergte van Noord Californië, met 6a een zone met hoogte tot 1000 meter en 6b een zone tussen 1000 en 1800 meter hoog).

In het oosten van het Arboretum vind je de collectie bomen terug uit de Oude Wereld en de afdeling bomen uit de Nieuwe Wereld kan je bewonderen in het westen van het park. Deze laaste zijn de meest indrukwekkende, met sterren als daar zijn de Sequoias, de Araucarias en andere Douglas-sparren...

U kunt hier een brochure downloaden met een lijst van de soorten bomen per groep. De lijst werdt opgemaakt door Pierre Hucorne die ik hiermee wil bedanken (lijst gebaseerd op de catalogus van G.Liénard in 1986).


 

  • De “sterren'' van het Arboretum

De mammoetboom (Sequoiadendron Giganteum) komt van nature voor op de westelijke helling van de Sierra Nevada te Californië. Het nationaal park van “Sequoia” is volledig aan hem besteed. De “General Sherman” zijn de bekenste en grootste onder hen. Hij is 83,8 meter hoog en heeft een stamomtrek van 31,1 meter. Bij het berekenen van zijn massa wordt hij vaak de grootste boom ter wereld genoemd. Een dertigtal dikke exemplaren vind je terug in de groep 7a. De Sequoias te Tervuren bereiken al een aanzienlijke hoogte van 30 meter en meer. Meer informatie...

Naar de Mammoetboom pagina

De kustmammoetboom of kustsequoia, (Sequoia Sempervirens). Noord-Californië is zijn natuurlijk verspreidingsgebied. Deze boom is gigantisch groot maar minder dik dan de Mammoetboom. Sommige Reuzepijnbomen hebben een hoogte van boven de 100 meter. De hoogste boom op aarde is 112 meter hoog ! In Tervuren laat de groei van de Sequoia Sempervirens veel te wensen over. Hij heeft te lijden van vorst en je vindt er dus maar weinig exemplaren van terug. Je kan ze bewonderen in groep 6a, hoofdzakelijk omgeven door Tsugas.

 

De apenboom , apenverdriet of Araucaria (Araucaria Araucana en Araucaria Imbricata). De enige boom van het Zuidelijk halfrond, opgenomen in het Arboretum van Tervuren. Het is een statige boom met takken die bezet zijn met typische driehoekige stijve en scherpe naalden. Je vindt hem vaak terug in parken of in menige voortuinen waar hij zich gemakkelijk onderscheidt van andere bomen omwille van zijn specifieke kenmerken.

Hij heeft zijn bijnaam te danken aan zijn slingerende takken met scherpe uitsteeksels. Raar, maar er komen helemaal geen apen voor in de Andes, het gebied waar de apenverdrietboom groeit. Misschien omdat de boom toelaat om erin te klimmen, maar eens in de boom het een te pijnlijke onderneming is om er weer uit te komen. De aanplanting van de Araucaria (groep 10) is één van de meest exotische te Tervuren.

 

De Douglasspar of Douglas (Pseudotsuga Menziesii). Nog een reus tussen de bomen. Het is een Douglas, spijtig genoeg vandaag verdwenen, die recordhouder is betreffende hoogte (127 meter, te Brits-Colombië in 1895). De Douglasspar werdt door de Engelsman David Douglas in 1827 in Europa ingevoerd. Men vindt hem heel vaak terug. Hij wordt er meestal niet hoger dan 50 meter. Maar sommige exemplaren concurreren vandaag met de mammoetbomen voor de eerste plaats in hoogte op het Oude Continent.

Heel wat exemplaren kan je terugvinden in de groepen 2b, 3, 4, 5 en 6 van het Arboretum. De boom groeit oorspronkelijk op de Noordamerikaanse westkust, van Canada tot Mexico. Zijn levensverwachting is 2000 jaar. In de familie van de Douglassparren heb je de blauwe spar, met blauwkleurige naalden, ook te bekijken in de groep 9 (Colorado).

 

De Amerikaanse tamme kastanje (Castanea Dentata), een boom met een verleden...

Tot begin van de twintigste eeuw heeft de kastanjeboom een voorname rol gespeeld met betrekking tot de algemene ontwikkeling van de (latere) Verenigde Staten (voeding, bouw, industrie). Ten oosten van de Mississipi was één boom op vier een Castanea Dentata. Deze soort werd begin 1904 door een parasiterende schimmel zo aangevallen dat hij vrijwel helemaal uitstierf met als gevolg het verdwijnen van grote bossen van Noord tot Zuid en dit op enkele tientallen jaren tijd.

Gespaard van die ziekte, zijn het de honderdjarige kastanjelaars te Tervuren die getuige zijn van wat er met hun familie is gebeurd...

Een heus programma, met een variëteit die bestand is tegen de schimmel wordt terug ingevoerd in de VS en waarbij de kastanjelaars van het Arboretum hebben toe meegedragen. De site van de << American Chestnut Foundation >> geeft je meer details hieromtrent. Klik hier voor bijkomende info beteffende deze boom.

 

De Wierookcipres (Calocedrus Decurrens). Een statige boom van de familie van de cypressen of andere thuyas, kan een hoogte van 30 tot 50 meter bereiken in zijn oorspronkelijk milieu (Westkust van Amerika) met een record van 70 meter. Zijn schors, roodachtig en gelijnd doet denken aan deze van de Mammoetboom. Het is een slanke, regelmatige conifeer die je vaak, geplant in lijn, terugvindt in onze tuinen en parken. De groep van de Wierookceders te Tervuren geven een spectaculair beeld weer, niet alledaags en dus zeer geschikt voor het fototoestel. Je vindt ze op het noordoostelijk uiteinde van groep 7.

 

De Sitkaspar (Picea Sitchensis). Sitka is een eiland gelegen tegen de kust van Alaska. Deze boom groeit langs de noordelijke kustlijn van de Stille Oceaan (Alaska, Brits-Colombië, Vancouvereiland, enz..) in een bijzonder vochtig milieu genaamd ‘'fog belt””. Zijn hout werd sterk op prijs gesteld. Denken we maar aan de folkgitaren of in de vliegtuigindustrie tijdens de Tweede Wereldoorlog met de befaamde De Havilland Mosquito (een vliegtuig met een houten structuur). De Sitkaspar vind je veelvuldig terug in de groepen 1 en 2. Mocht je de kans gehad hebben om de Disneyfilm ‘'Brother Bear” te bekijken zal de naam Sitka je bekend overkomen ...

De Amberboom (Liquidambar Styraciflua) of in het Engels ook ‘Sweetgum’ (zijn hars werd gebruikt om het aanmaken van de eerste kauwgoms). We vinden deze boom terug aan de oostkust en in het zuidoosten van de Verenigde Staten. De Amberboom is bekend om zijn prachtige fel goudgele of rood purperen herfstkleuren.

Hier te ontdekken...


Naar de Liquidambar pagina.


Andere bomen hoeven niet onder te doen, denken we maar even aan de Thuya Plicata (West-Amerikaanse levensboom), de Reuzenzilverspar (Vancouverden) of de Ponderosaden, de Tsuga Heterophylla, enz ... zonder te spreken over de collectie bomen van de Oude Wereld !

Het Arboretum van Tervuren bevat een schat aan bomen, niet altijd gemakkelijk te vinden : Neem de tijd om ze te ontdekken, winter of zomer en bekijk aandachtig de twijgen, de positie van de naalden, de vorm van hun bladeren, vruchten, hun schors. Raak ze aan en geniet van hun aroma. Zet een stap achteruit om ze te zien staan in hun beste gewaad met in hun kruin bij elke andere belichting een nieuwe pracht om U tegen te zeggen !

  • Twee wandeligen :
Boven

Inleiding - Kennismaking - Plaats en Toegang - Fotogalerij - Rondom het Arboretum -

Afdrukbaar plan - Brochure - Gastenboek - Nuttige links - Contact - News